پرسیده اند : درکشور ما، مُربایی درست می کنند به نام «مربای شقاقل» که بسیار خوشمزه و نیروبحش است. «شقاقل» چیست؟ و دوم اینکه از ریخت
واژه ی شقاقل بر می آید که
پارسی نیست . اگر چنین است،
پارسی آن چیست؟
پاسخ : آنچه راکه «شقاقل» می نامند و با شکر می جوشانند و آمیزه ای شیرین از آن می سازند، «پارسی تازی شده» است و نام گیاهی است که به آن در
زبان ما «شش کاکل» می گویند و همین
واژه ، به تازی رفته و «شقاقل» شده.
همچنین بد نیست بدانیدکه گیاه شش کاکل ، نام های دیگر نیز دارد ، از آن میان «زردک برّی» (زردک بیابانی) , گرزبرّی (گرز بیابانی)، شش شاخ و ششاگُل است (و گمان می رود که
واژه «شش کاکل» رفته رفته «ششاگل» شده و همین ریخت «ششاکل» به
زبان تازی رفته و «شقاقل» گفته شده است).
برگرفته از کتاب : در ژرفای
واژه ها اثر دکتر ناصر انقطاع